Conveying & handling

Droge bulkgoederen zoals poeders, granulaten en korrels kunnen middels pneumatisch of mechanisch transport worden getransporteerd. Er zijn belangrijke verschillen tussen pneumatisch en mechanisch transport, zoals het werkingsprincipe, de snelheid, de capaciteit, de vereiste energiebronnen en de toepassingsgebieden.

Pneumatisch of mechanisch transport?

Het kiezen tussen pneumatisch en mechanisch transport hangt af van factoren zoals de aard van het materiaal, de transportafstand, de benodigde transportsnelheid en de omgevingscondities. Wij leveren innovatieve systemen die uw producten hygiënisch, efficiënt en ‘gentle’ kunnen transporteren. 

PNEUMATISCH TRANSPORT

Pneumatisch transport is een veelgebruikte methode voor het verplaatsen van materialen in de vorm van poeders, granulaten, korrels of andere droge bulkgoederen door middel van luchtstroom. Pneumatisch transport wordt veelvuldig toegepast in uiteenlopende industrieën vanwege de efficiëntie, flexibiliteit en het vermogen om materialen over lange afstanden te kunnen transporteren met hoge capaciteit. 

Wordt er gewerkt met overdruk, spreken we van blaastransport. Wanneer er wordt gewerkt met onderdruk, spreken we van een zuigtransport. 

 

VACUUM OF OVERDRUK TRANSPORT?

Het kiezen tussen blaastransport en zuigtransport hangt af van verschillende factoren, waaronder het soort product dat wordt verplaatst, de afstand en hoogteverschillen van het transport, de vereiste nauwkeurigheid en de specifieke eisen van het productieproces, daarnaast speelt het aantal begin en/of eindpunten van het transportsysteem ook een belangrijke rol.

VACUUM TRANSPORT

Bij een vacuümtransport wordt een luchtstroom gecreëerd door middel van een vacuümpomp, welke achter de ontvangstunit is geplaatst. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat de materialen worden opgezogen en door een leidingsysteem worden getransporteerd naar de gewenste bestemming, zoals een afscheider, opslagtank, mengvat of een verpakkingsmachine. 

Weinig tot geen stofontwikkeling. Zuigtransport kan helpen bij het verminderen van stofontwikkeling tijdens het transport, door de vacumerende werking. 

Het gesloten systeem van zuigtransport minimaliseert het risico op verontreiniging en zorgt voor een hygiënisch transport van materialen.

Door het toepassen van een lucht bypass-systeem, onder hoge druk, op meerdere punten van het leidingtraject, kunnen kwetsbare of vette producten (>50%) probleemloos worden getransporteerd, zonder verstoppingen.    

Uitermate geschikt wanneer er vanuit meerdere bronnen naar 1 ontvangstpunt dient te worden getransporteerd. 

Big bag losstations

OVERDRUK TRANSPORT

Bij blaastransport wordt een pomp aan het begin van uw systeem gepositioneerd waardoor het materiaal wordt voortgestuwd. Blaastransport wordt gebruikt in verschillende industrieën, waarbij het efficiënt en onder hoge snelheid verplaatsen van materialen cruciaal is voor het productieproces. 

Geschikt voor langere transportafstanden.

Met overdruktransport zijn grote drukverschillen mogelijk, waardoor het geschikt is om grondstoffen met een hoog soortelijk gewicht te transporteren, bijvoorbeeld cement.

Uitermate geschikt wanneer er vanuit de bron naar meerdere ontvangstpunten dient te worden getransporteerd.  

DENSE PHASE VS DILUTE PHASE

Afhankelijk van uw product kan er bij pneumatisch transport gekozen worden voor dilute phase of dense phase transport.

DENSE PHASE

Bij dense phase transport is er sprake van het transporteren van een product onder hoge druk (5-6 bar) met een lage snelheid (3-15 m/s). Het product wordt middels een drukvat direct de transportleiding in gevoerd. Dense phase is uitermate geschikt voor transport over langere afstanden, tot ca. 500 m. en wordt voornamelijk toegepast bij abrasieve of kwetsbare producten, zoals suiker of gebrande koffiebonen. 

 

Voordelen dense phase transport: 

Geschikt voor het verplaatsen van producten met een hoge dichtheid (stortgewicht).

Doordat er gebruik wordt gemaakt van lagere luchtsnelheden, is er sprake van verminderde slijtage aan de installatie & lager luchtverbruik. (product afhankelijk) 

‘Gentle’ transporteren van (breuk)gevoelige producten of grondstoffen, zodat de conditie van het product optimaal blijft.

Nadelen dense phase transport:

 

Door de hogere drukvereisten, is er meer energie benodigd.

Vereist vaak robuustere transportsystemen, vanwege de hogere drukken. Dit brengt hogere investeringskosten met zich mee.

DILUTE PHASE

Bij dilute phase transport wordt het product onder lage druk (ca. -0,5-1 bar) met een hoge snelheid (20-40 m/s) getransporteerd. Dilute phase wordt met name toegepast bij kortere afstanden, tot ca. 250 m en is uitermate geschikt voor producten die niet gevoelig zijn voor breuk of door breuk waardeverlies leiden, bijvoorbeeld bloem of calcium carbonaat. 

Voordelen dilute phase transport: 

Geschikt voor het verplaatsen van producten met een lagere concentratie aan materiaaldeeltjes.

Door de hoge transportsnelheid, wordt de productiviteit en efficiëntie van het productieproces verhoogd.

Nadelen dilute phase transport:

 

Meer kans op materiaaldegradatie of slijtage door de hogere snelheden.

Bij dilute phase kan het transport minder nauwkeurig zijn, vanwege de meer verspreide product stroom. 

Mechanisch transport

Mechanisch transport verwijst naar het verplaatsen van materialen binnen een productieomgeving met behulp een mechanische systeem. Dit kan verschillende horizontale en verticale vormen aannemen, afhankelijk van het type materiaal, de afstand en de vereisten van het productieproces. Afhankelijk van uw proces, bieden wij u graag een oplossing op maat aan.

TRANSPORTBAND

Transportbanden kunnen worden gebruikt voor het transporteren van bulkmaterialen zoals korrels, poeders en vloeistoffen in containers. Transportbanden kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals rubber, PVC, PU (polyurethaan) of andere composieten, afhankelijk van de toepassing en het type te transporteren materiaal. 

Geschikt voor producten die gevoelig zijn voor beschadiging, slijtage of breuk.  

Gemakkelijk te inspecteren en schoon te maken. 

KETTING TRANSPORTEUR

Een ketting transporteur bestaat uit een ketting of kabel die over aandrijf- en spanwielen beweegt, waarbij schijven, containers, of andere dragers aan de ketting zijn bevestigd, om het product voor te laten bewegen. Een kettingtransporteur kan ook in verticale setting ingezet worden. Deze manier van transporteren is zeer degelijk en onderhoudsvriendelijk.

In staat om zware belastingen te dragen en te transporteren, zoals: zand, staal (schroot) of andere zware materialen in industriële omgevingen.

Zorgt voor een zeer gecontroleerde en continue materiaalstroom.

Uitvoerbaar in een breed scala aan modellen, diameters & lengtes

Mogelijkheid om meerdere ketting transporteurs aan elkaar te koppelen (modulair), waardoor er over langere afstand een continue product stroom kan worden gerealiseerd.

Breed scala aan reinigings- en inspectiemogelijkheden, waardoor risico op contaminatie wordt beperkt. (hygiënisch design)

TRILGOOT 

Bij dit type transport worden materialen verplaatst met behulp van trillende (vibrerende) bewegingen. Het bestaat uit een langwerpige goot of kanaal waarin een onbalans- of trilmotor is gemonteerd. De trillingen die door de motor worden gegenereerd, veroorzaken een golvende beweging in de goot, waardoor de materialen voorwaarts worden verplaatst.  Trilgoten zijn toepasbaar in verschillende industrieën, daarnaast kunnen ze zeer divers worden ingezet,  bijvoorbeeld voor het voeden van processing apparatuur zoals een pers. 

Te voorzien van inspectieopeningen over vrijwel de gehele lengte, hierdoor gemakkelijk te inspecteren en schoon te maken, waardoor risico op contaminatie wordt beperkt. (hygiënisch design)

Geschikt voor delicate materialen die gevoelig zijn voor beschadiging of breuk. Bovendien helpt de trillende beweging bij het voorkomen van bruggen of verstoppingen van materialen.

Ook uitvoerbaar als kokermodel.

SCHROEFTRANSPORTEUR

Schroeftransport is een veelgebruikte methode voor het verplaatsen van materialen zoals poeders, korrels en granulaten in verschillende industrieën. Schroeftransporteurs worden geplaatst in uiteenlopende omgevingen, inclusief corrosieve, vochtige of explosiegevoelige omgevingen.

Uitvoerbaar in koker of trogmodel 

Schroeftransporteurs kunnen worden aangepast aan de specifieke eisen van een toepassing, zoals het toevoegen van meerdere in- en uitlaadpunten, het gebruik van verschillende schroefvormen en materialen en het aanpassen van de hellingshoek voor optimale prestaties in kleine ruimtes.

Ze bieden een continue en gelijkmatige materiaalstroom, waardoor ze geschikt zijn voor processen waarbij een constante toevoer van materialen vereist is.

Schroeftransporteur

Wij leveren een breed scala aan verticale transporteurs. Een greep uit de opties en mogelijkheden:

Trogschroeftransporteur

De schroef bevindt zich in een gesloten kanaal waardoor uw product wordt beschermd tegen externe invloeden zoals stof, vocht, en vervuiling.

Flexibele schroeftransporteur

Het belangrijkste kenmerk van een flexibele schroeftransporteur is de flexibele spiraalvormige buis, die het mogelijk maakt om materialen te verplaatsen rond bochten, hoeken en andere obstakels. 

Z-transporteur

Z-transporteur genoemd door de Z-vorm van de transporteur, echter kan deze ook in andere vormen worden gebouwd. Het is mogelijk om producten zowel horizontaal als verticaal te transporteren, in een beperkte ruimte. 

Elevator

Elevatoren worden voornamelijk gebruikt voor het verticaal transporteren van producten tussen verschillende verdiepingen, niveaus of machines in een productielijn.      

how can we service you?

We would like to get in touch with you to discuss your plans and issues without any obligation. Together we can take your process to a higher level!